miercuri, 21 noiembrie 2012

Necrologul umanităţii veşnic vii

oamnie civilizatie societate umanitate ganduri anatomie vin mandrie degradare


Mai scriem şi noi ceva? :)

Aţi spune că nu cunosc sensul cuvântului din titlu, dar greşiţi. Am folosit această alăturare fără de randament pentru a evidenţia eficienţa serului injectat în carotidă, fără ca aceasta să explodeze şi să împroaşte pereţii lumii cu...

Totalitatea indivizilor cu conştiinţă şi raţiune (voi folosi pronumele „el” pentru a exprima colectivul/umanitatea/omul în sensul generic) a fost o obşte colorată, dar eu o văd din perspectiva unui daltonist. De fiecare dată când s-a văzut pe creanga cea mai subţire a copacului evoluţiei, a început să se zbânţuie frenetic până când acea ramură s-a rupt şi l-a trimis înapoi la rădăcini.

Şederea lui la origini nu i-a fost benefică niciodată; s-a zbătut neîncetat să evadeze din acel loc, deoarece complexul luciferic l-a bântuit mereu, iar dorinţa de înălţare (alimentată cu suzeta unui pui de mamut) a fost pururea bula de aer din seringa normalităţii ce s-a vrut expulzată (teama de a nu fi injectată în venele-i strâmte i-a mânat acţiunile pretutindeni, mereu).

El a fost bun la naştere, şi-a folosit ambele emisfere cerebrale la începuturi (în primele câteva luni de viaţă), dar apoi personalităţile opuse ale acestora au început să nu mai conlucreze, iar poteca lui spre decesul moral a fost scurtată. Ce ne-a adus la aceaste funeralii? Mândria sau goana după putere? Vrajba dintre emisfere sau amnezia indusă de propria sete?

Vinul din paharele de la masa slujbei de înmormântare e negru, amar şi inepuizabil, dar tot îl bem. El a simţit şi gustul dulceag al cadoului boltei din curte, s-a îmbătat cu aroma propriei bunătăţi şi a cules mereu roadele bune ale recoltei. Riftul cel mai dânc din copacul evoluţiei s-a produs când el a început să se îndoiască de calitatea vinului.

Iniţial a evitat să mai bea din acel soi, a apelat la alte mijloace de a produce... Agitarea paharului a devenit din ce în ce mai violentă, simţul olfactiv s-a alterat şi el nu a mai avut satisfacţie. A distrus toată via! Ce a plantat în loc? Tăciuni! Supurarea vaselor liberiene a eliberat cantităţi însemnate de sevă elaborată. Era amară, neagră ca tuciul, vâscoasă...

Dar lui i-a plăcut. N-a mai agitat paharul, nu s-a mai arătat nemulţumit de miros. A continuat să taie fiecare butuc de viţă de vie şi a sădit seminţele mălurii în fiecare nanometru pătrat al celulelor sale. Aţi ghicit.

De aceea îl îngropăm. A băut prea mult! S-a îmbătat cu negura din riftul ce desparte emisferele. A uitat să privească peste dâmbul scund ce lui i se părea a fi Chomolungma. A uitat...

luni, 5 noiembrie 2012

Nimeni nu vrea ca tu să fii liber

oameni ganduri libertate societate contemporan primitivism civilizatie stat natiune taxe impozite corporatii petrol resurse


Un om extrem de inteligent a spus asta: „Nimeni nu vrea ca tu să fii liber, nici măcar părinţii tăi!”. A dezvoltat un pic şi m-a lăsat în pom. Apoi am realizat ce-a vrut să spună. Dacă ai familie sau eşti legat cumva de cineva (influenţezi şi vieţile altora, cel mai probabil), a fi liber este un concept jovial perceput (mai „scapi” la o bere, o ieşeală cu fetele etc.).

Libertatea absolută n-o avem noi, ăştia ce se zbat în societate. Dacă ne-am permite să îmbrăţisăm acest conglomerat complex, ar însemna să ne izolăm complet. Libertatea totală înseamnă să te ai sub tutelă doar pe tine însuţi, să răspunzi doar de tine (omul ăla de 1,70 metri, 80 de kile, păr şaten, ochi albaştri... deci materia ce te găzduieşte).

Asta ar trage un semnal de alarmă şi ar trezi statul (nu mai trebuie să le plăteşti taxe), proprietarul (nu mai primeşte chiria), familia (cum să-i laşi de izbelişte?)... Teoretic şi practic, ai deveni primitiv. Ajungând la concluzia asta, am mai extras o remarcă esenţială: evoluţia l-a privat de libertate (gradual) pe om. Pe măsură ce au apărut noi descoperiri, noi principii, noi reguli, civilizaţia, societatea, omul şi-a strâns cureaua până a-nceput să-i taie mijlocul.

Luai o banană din pom, nu plăteai nimic, vânai un porc mistreţ, nu plăteai nimic, te încălzeai în faţa focului, nu plăteai nicio gigacalorie. Observaţi nuanţa? Nu ai mai cotiza, statul nu ar mai primi, se năruie delimitarea, apare libertatea. NU! Aşa ceva nu se doreşte. Nu în zilele noastre :)

Evoluţia ne va duce din nou la primitivism (garantez). Paralel cu progresul, s-a dezvoltat şi declinul ecosistemului pământean. Scoţi fier să faci poduri, scoţi petrol să alimentezi maşinile, defrişezi păduri să faci blocuri. Când aceste resurse se vor termina, primitivismul va lovi!

Am folosit verbul „a lovi”, deoarece întoarcerea bruscă la origini, într-o eră în care totul vine de-a gata, va avea repercusiuni identice cu cele generate de un croşeu puternic în falca expusă (vom fi prinşi cu garda jos, categoric). Din moment ce te-ai detaşa de tot angrenajul ce face ca lumea de azi să „meargă”, una din rotiţele dinţate va părăsi mecanismul, apoi alta, apoi alta...

Lumea va şchiopăta, statele vor rămâne betege, corporaţiile îşi vor amputa membrele. Nu se vrea aşa ceva! E periculos... Aşadar, nu suntem liberi! Ei bine, nici n-am căutat să fim :) Aborigenii îs liberi, însă. Şi puri.