miercuri, 5 decembrie 2012

Spuma din colţul gurii

oameni sarbatori ipocrizie Craciun Paste ganduri fapte bune Con Air modestie lauda mandrie rautate bunatate


„E luna cadourilor. E luna sărbătorilor. TREBUIE să fim mai buni!” – remarc în fiecare an caracterul imperios al acestui „call to action” decembrist. Omul a fost dintotdeauna ipocrit. Chiar dacă a mâncat pâine cu ceapă 6 zile, dar duminica şi-a dilatat prapurul la maxim cu două pizza XXL, el a avut grijă să evidenţieze acest lucru şi l-a catalogat drept normal, de rutină. Şi-a băgat membrul în toţi şi toate 350 de zile din an, dar în celelalte 15 zile de sărbătoare a fost sfânt/evlavios/pudic/bun/solidar (luaţi-le împreună sau separat).

Fraţilor (religios exprimându-mă), să fii bun sporadic, când predominant eşti foc şi pară, nu-ţi recuperează aureola, nu ajungi în Rai, nu vei fi mai sănătos, iar Moş Crăciun/Nicolae/Iepuraşul nu va fi mai darnic! Dacă eşti full time nenorocit, weekend-ul eliberator nu-i decât „spuma din colţul gurii ce apare la însetaţi” („Con Air”).

În regulă, te-ai hotărât să faci un bine. Nu-ţi da singur la gionoate, doar ca să fluiere fault! Nu mai da „mass” prin târg când faci o faptă bună. Singurii care trebuie să se bucure de acest lucru sunt omul pe care l-ai ajutat şi tu. Notorietatea picăturii tale de bunătate nu o face să fie păstrată în recipiente extraordinare prin muzee.

Nu eşti mai presus decât un om ce-a donat 2 euro fundaţiei X şi nu s-a lăudat nimănui, doar fiindcă suma de 100 de euro virată de tine în contul fundaţiei Y e deja subiect de discuţie într-un cerc de 1000 de persoane.

Ştiu, vrei să afle lumea că nu eşti 24h/24 malefic/superficial/mândru/[insert here any bad attribute]. Persoana căreia i-ai oferit sprijinul tău nu are nevoie de această cosmetizare a sinelui forţată; ea va aprecia gestul şi te va ridica-n slăvi sau nu, dar nu-ţi va verifica istoricul.

Fă un bine, dar fă-l în primul rând pentru cel nevoiaş şi pentru tine (e un sentiment extraordinar să poţi avea resursele/calificările de a ajuta pe cineva şi să o poţi face), dar restrânge aria de propagare a „undei de şoc” la voi doi. Aşadar, modestia are încrengături şi-n acest context. Ţine minte!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu