duminică, 8 iulie 2012

"Inteligenţi, da' n-au capul mare" - BAC 2012

bacalaureat Romania BAC 2012 elevi profesori trist dezastru oameni politicieni minister educatie prostie


Bineînţeles că voi începe săptămâna cu câteva cuvinte despre BAC. Anul trecut am crezut că învăţământul românesc trece printr-o criză temporară, iar elevii au „un lapsus”. Anu’ ăsta mi s-a confirmat că n-aveam dreptate. A fost un „dezastru” (citez din titlurile jurnalelor de ştiri).

Păcat ca nu s-au publicat perlele de la matematică (şi acolo sunt, chiar mai mari), dar am rămas plăcut impresionat (în spiritul umorului) de ce au scris copchiii patriei la proba de limba si literatura română. Vina e împărţită.

Voi diviza 100%-ul de culpă astfel: 70% - Ministerul Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului (reforme peste reforme, 17 mii de modificări în perioade mai mici de un an, salarii mizere pentru cadrele didactice...), 20 % - cadrele didactice (sunt mulţi profesori care n-au ce căuta într-o sală de clasă, al căror rezultat de la examenul de titularizare lasă de dorit; lipsa de interes a acestora, generată de remunerarea de tot râsul, se reflectă în rezultatele elevilor obţinute la bacalaureat), 10% - elevii (soarta proprie e în mâinile lor, dar conştientizarea acestui aspect e slabă; distracţia e mai importantă, banii părinţilor rezolvă multe etc).

Cum iese România din asta? Şifonată, cu zeci de mii de şomeri în devenire şi cu viitorul şubred. Dacă ne mirăm că suntem conduşi de „minţi luminate”, tre’ să aruncăm un ochi (măcar să focalizăm vederea periferică) aici, în învăţământ.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu