duminică, 27 mai 2012

Ep. 1 - Lăcomia

lacomie greed avaritie oameni pacate defecte seven Grecia criza bani averi Hitler politica Romania


Săptămâna asta o să fac un serial ce va cuprinde 5 episoade. Fiecare episod constă într-un articol despre o „calitate” umană. M-am inspirat din filmul „7even” (1995) şi mi se pare o idee bună să scriu câteva rânduri despre 5 dintre cele 7 „păcate”.

Voi începe cu LĂCOMIA. Omul, din cele mai vechi timpuri şi până-n prezent, nu s-a mulţumit cu ce are. În goana după mai mult (bani, averi, furt, putere), el a călcat pe cadavre (la propriu: Hitler; la figurat: clasa politică românească, de ce nu?), a smotocit avid propriile principii („fii cinstit”-ul de la şcoala duminicală, demult a fost uitat), a ucis, a trădat, a jubilat prin ipocrizie, a minţit, a dat, a luat...

What’s the outcome of pure greed? Unde vezi un fiasco gigantic, combustibilul şi detonatorul eşecului au un numitor comun: avariţia. Fie că e vorba de companii, ţări (Grecia e un exemplu bun, politicienii hrănindu-şi buzunarele peste capacitatea suportată de acestea) sau oameni, jinduirea nelimitată duce la ruinare.

Am vorbit numai de situaţii ce ţin de moralitate (mai mult sau mai puţin). Lăcomia e identificabilă şi în alte cazuri: bagi în tine ca spartu’ – te-ngraşi, bei (alcool) peste măsură - te-mbeţi, te simţi rău şi poate şi mori... Un lucru rămâne învederat: we want more.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu