marți, 29 mai 2012

Ep. 3 - Mânia

anger wrath manie furie pacat oameni ganduri defecte Martin Lawrence Bad Boys crime copii orfani vaduve sechele


A 3-a scăpare a omului este mânia. Unul dintre cele mai periculoase păcate, cu urmări tragice (dese) şi care se „stinge” adesea cu manifestări violente. Nu ştiu dacă funcţionează metoda pentru care milita Martin Lawrence în „Bad Boys” („Usaaaaaa, usaaaaaa!”), dar controlul furiei face diferenţa în cazuri extreme.

Crime, copii orfani, văduve, desfigurări ireversibile, maltratări nejustificate, sechele psihice grave, ofiliri neplanificate ale destinelor, teamă, agonie, alienare socială... Sunt doar câteva din efectele exteriorizării urgiei pe termen scurt, mediu şi lung. Cu cât e mai puternică, cu atât e mai greu de ţinut în hăţuri.

Cauzele ce-l mâna pe om spre năpastă sunt atât de multe şi diferite în intensitate, încât şi exprimarea pustiirii e distinctă de la caz la caz. Tu/eu/noi/voi ai/am/aţi simţit acest sentiment şi mereu am considerat că am ajuns la limita superioară a acestuia, dar „niciodată” este adverbul care acoperă temporal dibuirea maximului atins de furie.

Autocontrolul cred că e şi o oglindire fidela a firii fiecărui individ, iar impulsivitatea este antonimul-caracter al criteriului menţionat la începutul frazei. Have a break, have a Xanax :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu