luni, 11 iunie 2012

Petiţie către Academia Română

de ras funny smecheri cocalari masini bani case averi telefon opulenta Academia Romana haine Romania Bronx prostie

Definiţia din DEX: ŞMÉCHER, -Ă, şmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care ştie să iasă din încurcături, pe care nu-l poţi păcăli; abil; isteţ, dezgheţat; şiret, şarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat“.

Să vedem ce înseamnă cu adevărat să fii şmecher în ziua de azi. Din ce citim reiese că a avea această „virtute” presupune a avea câteva caracteristici (morale) ce atesta apartenenţa ta la acest conglomerat atipic de persoane abile :) Ieşim din paginile dicţionarului şi punem termometru-n gura societăţii. Distingem o colecţie de parametri care plasează individul (flowless) în această tagmă nobilă (pfff!):

1. Hainele: ţoalele „cu stil” (am pus ghilimelele, dar nu pentru a evidenţia miştocăreala ci pentru a reliefa o sintagmă citată din repertoriul autohton) au menirea de a construi ambalajul şmecherului-prototip; cât mai opulente, brizbrizate şi neapărat cu brand-ul la vedere (când spun la vedere, nu ţintesc spre o inscripţie nevinovată de 2 cm pătraţi, ci la ditamai banner-ul :) ).

2. Telefonul: etalarea gadget-ului n-a cunoscut aşa perioadă înfloritoare ca acum. Eventual individul înzestrat poate să-şi facă şi câteva pozici cu smartfonul la ureche...

3. Maşina (la pachet cu sistemul audio): bolid, geamurile deschise, muzica (manele, de ce nu?) la maxim şi o atitudine de gangsta (din Bronx).

Am enumerat 3 parametri. Sunt suficienţi să realizăm că DEX-ul sucks (raportat la realitate). Asadar, dragă Academie Română, îţi dedic această... petiţiune din dorinţa de a-ţi sugera să revizuieşti definiţia cuvântului „şmecher” şi s-o corelezi cu „daunele” provocate de acesta. Mulţumesc anticipat. Pa!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu