joi, 22 decembrie 2011

Moş Crăciun, filosof cu barbă


Pe princiul lui Moş Crăciun, care-l povăţuieşte pe un copil să întindă o mână pentru cadouri şi una pentru rahat (nu d-ăla turcesc), să vadă care se umple mai repede, o să aplic şi eu sfatul pe trai, în general. Apelez la personificare şi îi dau viaţă vieţii, care acum e un uriaş, ce se cheamă Bau Bau (glasul privighetorii în scris).

Are 2 găleţi, una pentru membrul superior stâng, una pentru ăl drept. Să nu crezi că favorizez cadourile (ar trebui), ambele căldări au volumul de 10 litri (unitatea de măsură şi mărimea volumului sunt alese de dragul "recipientelor" din mâinile ăluia care-i tiranul din lumea copiilor). Pornim cronometrul pe 1 ianuarie 2012, la ora 12:00:01 noaptea. Pentru a înfrumuseţa acţiunea de măsurare, apelez la o altă figură de stil, şi anume metafora (responsabila pentru operaţiile estetice ale rahaturilor cotidiene, care brusc devin frumoase, comestibile şi dulci), şi voi transforma rahatul în halva. Acum putem calcula.

Bau Bau îşi începe călătoria încrezător (pe noi înşine ne minţim cel mai bine) că va avea parte de-o vadră plină de daruri, a cărei greutate îi va solicita unul din brate atât de mult, încât va uita de halva. Până în vară, chiar toamnă, situaţia e echilibrată (uşoare tendinţe de creştere în găleata cu daruri, dar şi câteva căzături ce s-au lăsat cu vânătăi), iar vocea privighetorii nu răguşeşte (e răguşită din prima lună a anului, dar bea...ouă crude în fiecare dimineaţă).

Vine iarna... Dacă ar trăi Nostradamus, ar da rateuri la ghicirea soartei concursului dintre cadouri şi halva, însă căldările nu dau greş. Dezechilibrul ce-l face pe Bau Bau să dea drumul recipientului "ştiinţific" al darurilor are loc chiar în perioada în care ar putea câştiga detaşat în faţa celeilalte mâini (ştia Moşul cum stă treaba).

De la cadouri putem lua pauză (în a le primi, nu a le face), dar la ciutura cu halva nu putem renunţa, şi-o duce harnicul nostru personaj până dă în lături, dar nu o lasă, că trebuie... E din nou 31 ianuarie şi tragem linie: reiese că Santa Claus avea dreptate (bine că i-am mirosit sarcasmul), eu de-aia mai cred în el :))

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu