Azi vorbesc un pic despre muzică. Acest accident fericit ce datează din vremuri demult apuse (când un bocet primitiv era arie de-a lui Pavarotti, iar nuiaua de bambus lovită aritmic de-un copac era un act de virtuozitate de-al lui Ţăndărică) a evoluat, a suferit transformări, s-a delimitat în genuri, a iniţiat curente, i-au murit trendurile...
E partenerul ideal la distracţie, propovăduitorul relaxării, "duşmanul bun" al liniştii, leac. Imaginaţi-vă o zi fără muzică. Imaginaţi-vă filmele fără coloană sonoră. Inchipuiţi-vă cum v-aţi distra într-un club (unde 50% din ingredientele bunei dispoziţii există). Cum aţi face faţă unui drum lung cu maşina, trenul, avionul? O poză face cât o mie de cuvinte, fără îndoială. Dar cam care ar fi echivalentul unui cântec în poze, cuvinte, sentimente, trăiri?
Instrumentele: cu multe veacuri în urmă, acestea nu existau, însă cântecul, muzica (în statusul ei iniţial) existau; "corurile" de zuluşi intonau imnuri şi ode în jurul focului, la ştiu eu ce ritualuri. Azi însă, un pian, un flaut, o chitară, dau viaţă unei voci, iar cântecul din noapte interpretat în pânza de funingine africană e acum îmbrăcat într-un ambalaj plăcut ochiului (urechii).
Imaginaţi-vă piesa...
Nothing Else Matters, a celor de la
Metallica, la rece, fără chitară, viori, tobe. Şi aici fac referire la un cântec tradiţional: voce + instrumentaţie. Muzica electronică îşi răspândeşte rădăcinile în tot mai multe genuri, aranjarea armonioasă a sunetelor fiind de foarte multe ori suficientă în a transmite ceva ascultătorului; vocea unui solist ar perturba echilibrul piesei. Ascultaţi
Hybrid - Finished Symphony (Deadmau5 Remix), să vedeţi că "simfonia electronică" este expresivă fără aportul unui cântăreţ. Exemplele ce demonstrează că instrumentele, singure sau în umbra unei voci, schimbă radical ceea ce era numit "muzică", pe când aborigenii articulau sunetele, sunt în fiecare cântec.
Prin ambasadorii ei, ca
Michael Jackson,
Whitney Houston,
The Beatles sau
Madonna, nu numai că a ajuns la urechile a miliarde de oameni, ci a devenit o religie, un crez, o comunitate, pe care idolii o "administrează", prin intermediul căreia salvează vieţi (concerte de caritate), schimbă în bine traiul unor familii şi bineînţeles transmit mesajul lor în cel mai eficient mod pe care-l pot face: cântând.
"Limba" muzicii este cea mai uzitată la nivel mondial: chiar de nu înţelegi versurile (în cazul cântecelor unde există un solist), cuvintele interpretate de artişti ajung la fiecare ascultător, muzica fiind mediatorul, translatorul :) Pentru fiecare stare de spirit a ta, există o melodie: atât de importantă şi vastă a devenit plaja sentimentelor "atinse" de accidentul fericit.
Aşadar, de când te naşti (cântecul mamei ce te adormea), până mori (îţi cântă popa :)) ), muzica e o parte din tine.
Postat in: 2012,Deadmau5,EDM,ganduri,Madonna,Metallica,Michael Jackson,muzica,The Beatles,Whitney Houston
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu